Despre legalitate

 

cnet logo 040AE3C7D5 seeklogo.com | 2022

Instanța UE: Vânzarea licențelor software folosite este în regulă.

Curtea Europeană de Justiție spune că regula se aplică atât copiilor de software de pe suport fizic, cât și celor descărcat de pe Internet. Curtea a mai spus că, odată ce o companie de software vinde „o copie a unui program de computer”, „dreptul exclusiv de distribuție” al acestuia este eliminat, deschizând calea către alte companii pentru a vinde licențele „folosite”.

2000px The Guardian.svg | 2022

„Asta înseamnă că, în conformitate cu legislația UE, companiile de software nu au dreptul să împiedice utilizatorii să vândă descărcările lor digitale către alții; efectiv, drepturile distribuitorului de software de a controla distribuția sunt epuizate după prima vânzare.

Deci, dacă descărcați un software, îl puteți revinde în mod efectiv – atâta timp cât ștergeți copia pe propriul hard disk.”

 

computer world logo | 2022

„Cea mai înaltă instanță din Europa a decis că tranzacționarea licențelor de software „folosite” este legală și că autorul unui astfel de software nu se poate opune revânzării. Această hotărâre creează un precedent pentru tranzacționarea licențelor software folosite pe întreg teritoriul Uniunii Europene. „

 

Ce spune legea despre revânzarea licențelor utilizate anterior?

Una dintre cele mai importante hotărâri, privind vânzarea licențelor folosite, a fost pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în 2012.

Decizia CJEU în Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. spune că „Niciun producător de software nu se poate opune revânzării licențelor sale „folosite”, permițând utilizarea programelor sale descărcate de pe internet. Dreptul exclusiv de distribuire a unei copii a unui program de computer, acoperit de o astfel de licență, este epuizat la prima sa vânzare.”

Aceasta înseamnă că vânzarea licențelor software „folosite” și redundante este legală. Această hotărâre a creat un cadru legal și sigur pentru întreaga Uniune Europeană, asigurând o concurență loială și sănătoasă pe piața europeană.

Hotărârea mai precizează că:

  • Licențele de software perpetue pot fi tranzacționate în mod liber.Dacă achiziționați o licență software perpetuă, o puteți vinde în aceleași condiții.
  • Drepturile de distribuție ale producătorului sunt epuizate la prima vânzare a software-ului. Clienții care au cumpărat un program de computer pe o piață liberă au dreptul să utilizeze software-ul achiziționat.
  • Chiar dacă revânzarea software-ului este interzisă în mod specific prin acordul de licență, titularul drepturilor de autor nu se mai poate opune revânzării acelei copii. Contractul de licență este supus legii europene și punctele care sunt în conflict cu legea europeană sunt nule (acest lucru se aplică în principal „software-ului OEM”).
  • Nu există nicio diferență între modurile de distribuție. Software-ul poate fi distribuit pe CD/DVD (licențe fizice) sau online (licențe digitale). Deținătorul drepturilor de autor nu poate solicita o remunerație adecvată pentru revânzarea ulterioară a licenței software, deoarece remunerația corespunzătoare a fost obținută în timpul primei vânzări.
0
    0
    Cosul meu
    Coșul tău este gol Întoarceți-vă la magazin